Spaghetti Bolognese
Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 300g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100ml wywaru mięsnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 300g makaronu Spaghetti
- tarty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
- Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
- Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz