Od czasu do czasu zdarza się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Poradnik dla początkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
- Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
- Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
- Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a
pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula
(jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
- Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
- Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
- Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na
gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się
ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju
blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą
formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
- Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
- Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni Celsjusza.
- Każdy powinien znać swój piekarnik i
dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25
minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej
zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można
podawać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz